Pesti Pezsegés

Egy csepp kultúra...

Divat és nosztalgia

 98 évesen távozott Pierre Cardin, a világhírű divattervező. Sajátos, formabontó stílusával, különleges ízlésével robbant be a divatvilágba. Üzlete volt, számos kiemelkedő divattervező társaságában a rue du Saint-Honoré-n Párizsban, ahol – jóval később – én is laktam, s élveztem az izgalmas kreációk látványát. Szenzáció volt, amikor a nagy tervezők közül elsőként, boltot nyitott Budapesten 1982-ben. Kiváncsian látogattam el a Tanács körútra, ahonnan örömmel vittem haza új szerzeményeimet. 1984-ben a Malév számára tervezett formaruhát, majd 1988-ban a magyar olimpia csapat öltözékét is ő jegyzi. Évente tartott divatbemutatókat is a városban, de extravagáns helyszíneket is választott: 1991-ben 200 ezres tömeg előtt a Vörös téren, 2007-ben pedig a Gobi sivatagban vonultak kreációi.

ballon_es_barna_sal.JPG

Bár nem őriztem meg mindent, de ruhatáramban még 3 évtized után is megtalálható két sál, egy hosszú ballonkabát, egy piros kosztüm kabátja és egy izgalmas fekete-fehér együttes is.

fekete-feher.JPG

S egy érdekesség, hogy a magyar Antti Lovag tervezte a Buborék házat (Palais Bulles), amit Pierre Cardin megvásárolt és felújíttatott.

La résidence préférée de Pierre Cardin, conçue par l'architecte Antti Lovag |Le Palais Bulles

A bejegyzés trackback címe:

https://pesti-pezseges.blog.hu/api/trackback/id/tr6616394146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pesti Pezsegés

Barangolás Pesten, kúltúra, gasztró, művészet, meg egy kis pezsegés.

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Arra ki fog tudni válaszolni, hogy mitől lesz valami művészet? Anno fotóztam, szerintem elég jó ké... (2024.04.17. 12:12) HIERONYMUS BOSCH
  • Bobby Newmark: Vajdahunyad vára pont kurvára nem a Drakula kastélynak kikiáltott vár. Az a törcsvári kastély. Vaj... (2021.10.08. 15:57) DRAKULA SZOBOR BUDAPESTEN
süti beállítások módosítása