Hónapokig csak emlék volt, hogy valaha élvezhettük a kulináris örömöket. Elmaradt a májusra tervezett Gourmet Fesztivál, sokáig még étterembe sem lehetett menni.
Bár március elején megtartották a DiningCity Országos Éttermi Hetet, többször is gondolkodtam, hogy megkóstolom a finom, választékosan összeállított ételsorokat néhány kitűnő budapesti étteremben, de a járvány miatti félelem eltérített.
Szerencsére az utolsó pillanatban még ellátogattunk a közelmúltban nyílt Byblos étterembe, a Semmelweis utcába, de másnaptól életbe léptek a kijárási korlátozások. Egy csapásra megszünt a kulináris és kulturális kalandok lehetősége, az éttermek mellett a mozik, színházak, hanversenytermek és múzeumok is ideiglenes bezárták kapujaikat.
A Byblos-ban járva nosztálgiával emlegettük az egykori Bajkál éttermet, ami a szomszédban működött még a 80-as években. A Byblos viszont a libanoni és levantin konyha remekeit vonultatja fel. A két testvér tulajdonos, Osama és Mohamad Kutaini, egzotokus közel-keleti és mediterrán ízeket párosít. A türkiz és drapp színek dominálnak az elegáns, hangulatos térben, az emeleten pedig még a sisát (vízi pipát) is ki lehet próbálni.
A fixáras menüből pár hideg és meleg előételt szemeltünk ki, melyek jó választásnak bizonyultak. A serpenyőben sült csirkemáj, batata hara társaságában, azaz ropogós burgonya csilipürével érkezett. A grillezett holumi sajtot pedig kivállóan egyensúlyozta a házi lekvár és szőlőszemek.
Az egzotikus nevű moutabal ajami saláta után főételként kebab khashkhash-t, grillezett bárányt szolgáltak fel paradicsommártással. Az egzotikus fűszerek tökéletes ízharmóniát varázsoltak az ebédhez. Desszertként baklavát választottam, nem is csalódtam mert kedvelem az édeset. Barátnőm a kunafa desszerttel roppant elégedett volt, ami levantin sajt volt búzadarával, selymes ízzel, nem túl édesen.
Magyarországot egy remek pohár Egri Bikavér képviselte. A vendég-köszöntő zöld tea után pedig még egy gyömbér teát is eliszogattunk. Az udvarias kiszolgálás és barátságos légkör biztosítja, hogy a Byblos-ba még visszatérünk. Méghozzá hamarosan, mert ebédre és vacsorára ismét várják a közel-keleti ízvilág kedvelőit.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.