Pesti Pezsegés

Egy csepp kultúra...

Az utolsó batata hara

Hónapokig csak emlék volt, hogy valaha élvezhettük a kulináris örömöket. Elmaradt a májusra tervezett Gourmet Fesztivál, sokáig még étterembe sem lehetett menni. 

Bár március elején megtartották a DiningCity Országos Éttermi Hetet, többször is gondolkodtam, hogy megkóstolom a finom, választékosan összeállított ételsorokat néhány kitűnő budapesti étteremben, de a járvány miatti félelem eltérített. 

Szerencsére az utolsó pillanatban még ellátogattunk a közelmúltban nyílt Byblos étterembe, a Semmelweis utcába, de másnaptól életbe léptek a kijárási korlátozások. Egy csapásra megszünt a kulináris és kulturális kalandok lehetősége, az éttermek mellett a mozik, színházak, hanversenytermek és múzeumok is ideiglenes bezárták kapujaikat.

A Byblos-ban járva nosztálgiával emlegettük az egykori Bajkál éttermet, ami a szomszédban működött még a 80-as években. A Byblos viszont a libanoni és levantin konyha remekeit vonultatja fel. A két testvér tulajdonos, Osama és Mohamad Kutaini, egzotokus közel-keleti és mediterrán ízeket párosít. A türkiz és drapp színek dominálnak az elegáns, hangulatos térben, az emeleten pedig még a sisát (vízi pipát) is ki lehet próbálni. 

kebab_khashkhash-byblos-budapest.JPG

A fixáras menüből pár hideg és meleg előételt szemeltünk ki, melyek jó választásnak bizonyultak. A serpenyőben sült csirkemáj, batata hara társaságában, azaz ropogós burgonya csilipürével érkezett. A grillezett holumi sajtot pedig kivállóan egyensúlyozta a házi lekvár és szőlőszemek.

Az egzotikus nevű moutabal ajami saláta után főételként kebab khashkhash-t, grillezett bárányt szolgáltak fel paradicsommártással. Az egzotikus fűszerek tökéletes ízharmóniát varázsoltak az ebédhez. Desszertként baklavát választottam, nem is csalódtam mert kedvelem az édeset. Barátnőm a kunafa desszerttel roppant elégedett volt, ami levantin sajt volt búzadarával, selymes ízzel, nem túl édesen.

baklava-byblos-budapest.jpg

Magyarországot egy remek pohár Egri Bikavér képviselte. A vendég-köszöntő zöld tea után pedig még egy gyömbér teát is eliszogattunk. Az udvarias kiszolgálás és barátságos légkör biztosítja, hogy a Byblos-ba még visszatérünk. Méghozzá hamarosan, mert ebédre és vacsorára ismét várják a közel-keleti ízvilág kedvelőit.

A bejegyzés trackback címe:

https://pesti-pezseges.blog.hu/api/trackback/id/tr2115971406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pesti Pezsegés

Barangolás Pesten, kúltúra, gasztró, művészet, meg egy kis pezsegés.

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Arra ki fog tudni válaszolni, hogy mitől lesz valami művészet? Anno fotóztam, szerintem elég jó ké... (2024.04.17. 12:12) HIERONYMUS BOSCH
  • Bobby Newmark: Vajdahunyad vára pont kurvára nem a Drakula kastélynak kikiáltott vár. Az a törcsvári kastély. Vaj... (2021.10.08. 15:57) DRAKULA SZOBOR BUDAPESTEN
süti beállítások módosítása