Pesti Pezsegés

Egy csepp kultúra...

DRAKULA SZOBOR BUDAPESTEN

Nem könnyű rábukkanni a rejtélyes Drakula szoborra Budapesten, még ha tudod is, mit keresel. Első alkalommal simán elmentem mellette. Aztán jobban utána nézve végül rábukkantam. A mellszobrot 2003-ban a városligeti Vajdahunyad vára délkeleti fülkéjében helyezték el egy éjszakán. A street art remek példája: nem rombol, hanem kreatív módon alkot.rejtozkodo_drakula.JPG

Aztán – témájához híven - 13 évig titokzatos csend övezte a szoborállítás történetét. Egy ismeretlen monogram (HZ) volt az egyetlen nyom, amin a kutatás elindulhatott. Végül minden titokra fény derül.

Hartmut Zech - Steinmetz- und Steinbildhauermeister (meisterzech.de)

Az alkotó a német Hartmut Zech valójában nem is a legendák hírhedt hősét ábrázolta, hanem annak megszemélyesítőjét, a magyar származású színészt, Lugosi Bélát. Az ő neve eggyé vált a vámpír Drakula gróf alakjával. Miközben a korai horror filmek sztárjává vált, azon magyarok egyike lett, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.

Se szeri se száma nyugaton a drakulás történeteknek, könyveknek, filmeknek, musicale-nek. Ezek keltették fel az emberek kiváncsiságát és saját szemükkel akarták látni Kelet-Európa legnevezetesebb vámpírfészkét. S mit találtak Romániában? Minden mást, csak Drakulát nem. Aztán később őt is. Mára egész turisztikai iparág épült a karakterre, aki – ha úgy vesszük - létezett, de vámpír egyáltalán nem volt.

S miért pont a Vajdahunyad vára Budapesten? Mert az eredeti Vajdahunyadi vár Románia felkapott turista látványossága, amit a Drakula-turizmus kezdete óta évente százezrek keresnek fel. Legendák, horror történetek, kísértet históriák kapcsolódnak az épülethez, amit a vérszívó Drakula palotájának kiáltottak ki. S a borzalmakat látványosan prezentálják is a borzongásra éhes publiumnak.

drakula_alias_lugosi_bela.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://pesti-pezseges.blog.hu/api/trackback/id/tr4316710220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakeztengedte 2021.10.08. 14:32:44

Szinte szemben vele meg a George Washington szobor.

Bobby Newmark 2021.10.08. 15:57:32

Vajdahunyad vára pont kurvára nem a Drakula kastélynak kikiáltott vár. Az a törcsvári kastély.
Vajdahunyad várában zéró utalás van Drakulára, míg a törcsvári kastélyban van a híres Vlad Tepes portré. Miközben a várnagyok listáján meg nem szerepel, szóval III. Vladnak ahhoz a várhoz sincs nagyjából semmi köze.

Pesti Pezsegés

Barangolás Pesten, kúltúra, gasztró, művészet, meg egy kis pezsegés.

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Arra ki fog tudni válaszolni, hogy mitől lesz valami művészet? Anno fotóztam, szerintem elég jó ké... (2024.04.17. 12:12) HIERONYMUS BOSCH
  • Bobby Newmark: Vajdahunyad vára pont kurvára nem a Drakula kastélynak kikiáltott vár. Az a törcsvári kastély. Vaj... (2021.10.08. 15:57) DRAKULA SZOBOR BUDAPESTEN
süti beállítások módosítása