Pesti Pezsegés

Egy csepp kultúra...

Nimbusbike avagy Tour d'Art

Egy sokoldalú művész kiállítása rejtőzködött a Műcsarnok pincéjében. Ez Kadosa Kiss Józseftől A művészet rendje.

A bemutató átfogó képet ad egy különleges alkotó munkásságáról. Grafikus, festő és mesterember. Az alkotó szemmel láthatóan élvezettel kalandozik a különféle művészeti ágak között. A három apró teremben sűrített kiállításon épp úgy helyet kaptak finom kidolgozású rézkarcai, litográfiái, mint különböző stílusú festményei, szobrai. Több képén megcsodálható a harmónia a természettel, de tetten érhető a nagy elődök, így a taposópedálos kerékpár feltalálója, Kirkpatrick Macmillan előtti tisztelgés. 

kadosa_szarnyalas_nimbusbike.JPG

Ez a Nimbusbike '007 karbonszálas fekvőkerékpárban ölt testet, de a forgatható Tolnay hengereken is felbukkan a kovácsmester alakja.

kadosa_hengerek.JPG

Picassot két helyen is megidézi: egyrészt a “Guernica – Párhuzamos valóságok” c. fekete-fehér alkotásával, valamint egy finom megmunkálású, játékos hangszererel, a “Táncmesterhegedű-Picasso”-val. Táncmesterhegedűivel megemlékezik olyan alkotókról is, mint Rembrandt, El Greco, Goethe vagy Klee. A hangszerkészítő mester zsenialitását dícséri az a míves cselló, amelynek elkészítésébe is beavat a művész videója.

A művész még ihletet érzett az “Ördög segge” megjelenítéséhez is, hogy emlékezetesebbé tegye a látogatóknak a tárlatot. A mű képmását e helyütt, a gyengébb idegzetűeket védve, mégsem osztom meg. A groteszk mű elképzelését az olvasó képzeletére bízom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pesti-pezseges.blog.hu/api/trackback/id/tr716358186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pesti Pezsegés

Barangolás Pesten, kúltúra, gasztró, művészet, meg egy kis pezsegés.

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Arra ki fog tudni válaszolni, hogy mitől lesz valami művészet? Anno fotóztam, szerintem elég jó ké... (2024.04.17. 12:12) HIERONYMUS BOSCH
  • Bobby Newmark: Vajdahunyad vára pont kurvára nem a Drakula kastélynak kikiáltott vár. Az a törcsvári kastély. Vaj... (2021.10.08. 15:57) DRAKULA SZOBOR BUDAPESTEN
süti beállítások módosítása