Pesti Pezsegés

Egy csepp kultúra...

Türk + Íz: kultúr kóstoló

Nem is lehetett volna méltóbb helyszíne a TÜRKIZ Filmnapoknak, mint az Uránia filmszínház.

A rendezvény elnevezése szellemes, egyrészt a kékeszöld féldrágakőre, a türkizre utal (amely a francia "turqouise" - török kő - szóból ered), ugyanakkor a fesztivál tematikáját is idézi: türk + íz, azaz ízlelő a türk népek kortárs filmjeiből. 

turkiz_filmnapok_az_uraniaban.JPG

Elsőként “A fény őrzője” c. kazah filmet láttam, a “TÜRKIZ” filmnapok nyitó filmjét. Hangulatos, gyönyörűen fényképezett mozi. A természet megkapó szépsége a hegyekben nem rejti el a kazah vidék elmaradottságát, amit a főhős egy vetítőgéppel jár. Az apró falvakban a régi amerikai, német filmeket vetíti, ünnepet hozva a falusiak egyhangú életébe. Sok humoros momentum szinesíti a mozit. A Tarzan nevet a főhős az amerikai filmből kapta, gyakran levetít. Nagyon mulatságos a gyanútlan közönség reakciója az “Andalúziai kutya”, Salvador Dali – Bunuel nevével fémjelzett szürrealista film vetítésére. Többen eltakarva a gyermekek szemét felháborodnak, a fiatalabbaknak viszont tetszik a szexuális tartalom. Magyar vonatkozása is van a filmnek. Budapest játszotta Berlin, mivel a nyitó csatajelenetek nálunk forogtak.

Emlékezetes volt “A hegyek királynője” (eredeti címén: Kurmanzsan Datka) c. kirgiz film. Egy szelet az ország 2000 éves történelméből. Kirgíz annyit tesz törökül, hogy “negyven”, utalva Manas, egy történelmi hős 40 klánjára, amit ő egyesített, legyőzve az ujgurokat. Mai zászlójukban is a nap 40 sugara ezekre a törzsekre utal.

kirgiz_gyerekek.JPG

A Kurmanzsan Datka látványos történelmi eposz egy erős akaratú asszonyról, aki népe vezére lett a 19. század közepén, megmentve azt a pusztulástól. Történelmi személy, aki 96 évesen, 1907-ben halt meg, s Mannerheim (Finnország későbbi elnöke) fényképen is megörökítette. Hegyek, végtelen sztyeppék, a fennmaradásukért küzdő hegyi törzsek, ősi hitek, iszlám. Egykor hatalmas, majd meggyengült, szétesett birodalmak, majd az orosz hódítás.

Azért van egy feltünő öröksége az egykori szovjet birodalomnak: mind Kazahsztánban, mind Kirgizisztánban ma is cirill betűkkel írnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pesti-pezseges.blog.hu/api/trackback/id/tr7716358318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pesti Pezsegés

Barangolás Pesten, kúltúra, gasztró, művészet, meg egy kis pezsegés.

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Arra ki fog tudni válaszolni, hogy mitől lesz valami művészet? Anno fotóztam, szerintem elég jó ké... (2024.04.17. 12:12) HIERONYMUS BOSCH
  • Bobby Newmark: Vajdahunyad vára pont kurvára nem a Drakula kastélynak kikiáltott vár. Az a törcsvári kastély. Vaj... (2021.10.08. 15:57) DRAKULA SZOBOR BUDAPESTEN
süti beállítások módosítása