Pesti Pezsegés

Egy csepp kultúra...

HIERONYMUS BOSCH

valasszatok.jpegNemrég láttam a Magyar Zene Háza Hangdómjában a Bosch művészetének, nevezetesen leghíresebb képének, a Földi gyönyörök kertjének szentelt filmet. Ez felidézte Bosch tavalyi nagyszabású budapesti kiállításának emlékét is. 

Kedvenc festőm a középkorban élt géniusz, Bosch. Tagadhatatlan, hogy előképe a szürrealistáknak, akiket szintén nagyra értékelek és kedvelek. Mindig csodáltam fantasztikus, talányos képeit, a sohasem volt lények kavargó világát, aminek szimbólumrendszerét legfeljebb sejteni lehet. E különleges festő művei még halála után fél évezreddel is sok rejtélyt tartalmaznak. Erény és bűn, hit és igazság, az emberi gyarlóság elevenedik meg festményein.

Megnéztem a Bosch filmet is. A Pradoban található A földi gyönyörök kertje c. képét elemzi, mutatja be, részletesen teret adva művészettörténészek, festők, történészek, énekesek, zenészek, filozófusok gondolatainak is. Érdekes mozi. Rengeteg részletre hívja fel a figyelmet, merész magyarázatokkal. S még a képen látható kottát is lejátsszák ill. eléneklik, többek között a hires szoprán, Renée Fleming.

A művészet templomai moziban: BOSCH - A gyönyörök kertje - Montázsmagazin (montazsmagazin.hu)

Valamikor eredetiben is láttam a Pradoban, bár nem rögtön ismertem fel Bosch spanyol nevét, ami El Bosco. Nagyon szeretem ezt a képet. Tavaly nagy örömömre szolgált, mikor a Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállítással tisztelgett az egyedülálló művésznek. A hét főbűnnel foglalkozó szekció központi műve a Bolondok hajója a párizsi Louvre-ból. Nincs igazi nagy Bosch kiállítás az Utolsó ítélet triptichon, a hatalmas méretű pokolábrázolás nélkül, melyen a mester változatos formákban ábrázolja a pokolbéli szenvedéseket (a Brugge-i Groeninge Múzeumból).

Bosch egyik legtöbbet kutatott és legtalányosabb alkotását, A földi gyönyörök kertje triptichont sajnos nem sikerült kiállítani, mert a madridi Prado gyakorlatilag senkinek nem adja kölcsön. Szerencsére a Szépművészeti Múzeum rendelkezik a mű legjobbnak tartott másolatával, így ezzel és egy szőttessel megidéziték azt az alkotást,

Az ördög a részletekben rejlik - Fidelio.hu

fantasztikus_lenyek.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://pesti-pezseges.blog.hu/api/trackback/id/tr1818382417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2024.04.17. 12:12:16

Arra ki fog tudni válaszolni, hogy mitől lesz valami művészet?
Anno fotóztam, szerintem elég jó képeket (is) készítettem. Rajtam kívül keveseket érdekelt. Mostanában rajzolni próbáltam, hasonló "sikerrel", miközben tévében, neten látom, micsoda borzalmakra mondják, hogy művészet... (ha emlékszel Dengelengi Boldizsár híres festményére, a szántóvető paraszt délben... :D)
Ha ugyanazt a képet elkészítik ketten, egymástól függetlenül, de az egyik ismert fotós/grafikus/festő, a másik meg egy noname senki, miért mondják az egyiket művészetnek, a másikat szemétnek?

Pesti Pezsegés

Barangolás Pesten, kúltúra, gasztró, művészet, meg egy kis pezsegés.

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: Arra ki fog tudni válaszolni, hogy mitől lesz valami művészet? Anno fotóztam, szerintem elég jó ké... (2024.04.17. 12:12) HIERONYMUS BOSCH
  • Bobby Newmark: Vajdahunyad vára pont kurvára nem a Drakula kastélynak kikiáltott vár. Az a törcsvári kastély. Vaj... (2021.10.08. 15:57) DRAKULA SZOBOR BUDAPESTEN
süti beállítások módosítása