Annyira hangulatos kép. A felszálló buborék a karcsú pezsgős pohárban és a fekete üveglapos asztalkán visszatükröződő míves mennyezet aranyló átlói, finom virágmotívuma. A csillárkarokon az opálos búrákon áttörő fény.
Pár éve Barcelonában a szálloda bárjában pezsgőt iszogattam és beszélgettem a mixerrel. Mikor a cavat spanyol pezsgőnek tituláltam, önérzetesen reagált, hogy az katalán és nem spanyol. Maga a cava is katalán szó, s jelentése pezsgő. (Eredeti jelentése barlang, üreg, hasonlóan a francia és az angol cave szóhoz.)
Penedés a cava termőhelye, Barcelonától délnyugatra, a Serra de Miralles és a tenger között. A spanyol pezsgő jórészt Katalóniában készül 1872 óta, amikor a híres Raventós család egyik őse, Josep európai utazásai során eljutott Champagne-ba is. Az ott látottak elgondolkodtatták, majd miután a filoxéra letarolta a katalán szőlőket, belefogott a pezsgőgyártásba. A Katalóniában hagyományos vörös szőlőfajtákat fehérre cserélte, elsőként a xarel-lo fajtát telepítette. Miközben pezsgőgyártásuk felfutott, 1878-ban Champagne-t is elérte a filoxéra.
S ekkor jelent meg Európában a Raventós család nagyszerű pezsgőivel. A sok déli napsütésnek köszönhetően a brut nature kitűnő, nulla cukorral.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.